Ce beneficii are vitamina C pentru ten și cum o folosești corect

În acest articol vei descoperi
 1. Ce este vitamina C și care este rolul ei în organism
 2. Care sunt beneficiile vitaminei C pentru ten
 3. Cum să utilizezi vitamina C pentru ten
 4. Care sunt concentrațiile adecvate de vitamina C pentru ten
 5. Ce efecte secundare pot avea produsele cosmetice cu vitamina C
 6. 4 mituri comune despre vitamina C pentru îngrijirea pielii

Vitamina C este un compus nutritiv esențial pentru organismul uman și are, printre altele, capacitatea de a-ți transforma semnificativ pielea, căreia îi poate conferi strălucire, netezime și un aspect sănătos. Este un ingredient care nu ar trebui să-ți lipsească din rutina de îngrijire zilnică, folosit ca atare sau în combinație cu alți compuși benefici pentru ten, în produse ca cele din gama Revitalift Clinical de la L’Oréal Paris. Descoperă în acest articol ce este vitamina C și care este rolul ei în organism, care sunt beneficiile sale pentru piele și cum să o folosești corect în rutina de îngrijire zilnică, pentru a te bucura pe deplin de efectele sale miraculoase.

{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.lorealparis.ro/vitamina-c-pentru-ten-beneficii" }

Ce este vitamina C și care este rolul ei în organism

Înainte de a explora beneficiile specifice ale vitaminei C pentru ten, este important să înțelegem ce este acest compus și care este rolul său în organism. Cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, aceasta este o vitamină solubilă în apă, care acționează ca un cofactor esențial în numeroase procese biochimice. Poate cel mai important rol al vitaminei C este cel de antioxidant, protejând corpul de daunele oxidative cauzate de radicalii liberi. Această proprietate este crucială pentru sănătatea generală a organismului și joacă un rol semnificativ și în îngrijirea pielii. De asemenea, vitamina C:

 • susține producția de colagen - aceasta este cea mai abundentă proteină din organism și oferă suport structural pielii, ajutând la menținerea elasticității și fermității acesteia.

 • sprijină sistemul imunitar - compusul stimulează producția de globule albe și susține răspunsul imunitar împotriva infecțiilor.

 • ajută la vindecarea rănilor - nutrientul facilitează formarea țesutului conjunctiv și promovează repararea țesuturilor.

 • îmbunătățește rata de absorbție a fierului în intestine - procesul este esențial pentru prevenirea anemiei feriprive, dar și pentru o mai bună oxigenare a organismului și, implicit, a pielii.

{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.lorealparis.ro/vitamina-c-pentru-ten-beneficii" }

Care sunt beneficiile vitaminei C pentru ten

Vitamina C Pentru Piele

Există numeroase motive pentru care ar trebui să folosești zilnic produse cu vitamina C pentru îngrijirea pielii. Iată câteva dintre cele mai importante:

Vitamina C menține și restabilește elasticitatea tenului

După cum am menționat anterior, colagenul este proteina structurală care oferă pielii fermitate și elasticitate. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția de colagen scade în mod natural, ceea ce duce la lăsarea pielii și la apariția  ridurilor. Vitamina C joacă un rol esențial în sinteza acestei proteine prin activarea enzimelor necesare formării ei. Mai mult, vitamina C ajută și la menținerea integrității fibrelor de colagen existente. Utilizarea regulată a vitaminei C poate ajuta la menținerea și restabilirea elasticității pielii, reducând aspectul liniilor fine și al ridurilor.

Vitamina C reduce hiperpigmentarea

Tonul lipsit de uniformitate al pielii și hiperpigmentarea, cauzate de factori precum expunerea la soare și inflamația, pot fi probleme deranjante. Vitamina C conferă luminozitate pielii, reduce aspectul petelor pigmentare și promovează un aspect al tenului mai uniform. Acest lucru se întâmplă pentru că inhibă producerea în exces de melanină, pigmentul responsabil pentru petele pigmentare.


⏩  Află totul despre petele pigmentare de aici.


Vitamina C oferă protecție contra radiațiilor UV

Vitamina C nu este un înlocuitor pentru produsele de protecție solară. Totuși, aceasta poate oferi un strat suplimentar de protecție împotriva efectelor dăunătoare ale radiațiilor ultraviolete (UV). Ca antioxidant, vitamina C ajută la neutralizarea radicalilor liberi generați de expunerea la razele UV, reducând riscul de daune provocate de soare și, implicit, de îmbătrânire prematură. 

Vitamina C reduce cearcănele

Cearcănele te pot face să arăți obosită și mai îmbătrânită  decât te simți. Capacitatea vitaminei C de a îmbunătăți nuanța pielii și de a reduce pigmentarea se extinde și la pielea delicată din jurul ochilor. Folosirea unei creme pentru ochi sau a unui ser infuzat cu vitamina C poate ajuta la atenuarea cearcănelor, oferind chipului un aspect mai revigorat.

Vitamina C repară pielea după arsuri solare și răni

Arsurile solare pot lăsa pielea roșie, inflamată și deteriorată. Proprietățile antiinflamatoare ale vitaminei C pot ajuta la calmarea pielii arse de soare și la accelerarea procesului de vindecare. De asemenea, vitamina C susține procesul de reparare a celulelor deteriorate ale pielii și ajută la formarea de țesuturi noi.

Vitamina C conferă strălucire tenului

Acest compus poate oferi tenului o strălucire aparte, îmbunătățindu-i textura și tonusul general. Utilizarea regulată de produse cu vitamina C poate face pielea să pară mai luminoasă și mai întinerită. 

Vitamina C reduce roșeața și iritațiile

Roșeața și nuanța neuniformă a pielii pot fi cauzate de diverși factori, printre care se numără acneea, rozaceea sau iritații ale pielii. Proprietățile antiinflamatoare ale vitaminei C ajută la calmarea roșeții, iar rezultatul este un ten echilibrat și uniform.

Vitamina C netezește liniile fine și ridurile

Prin stimularea producției de colagen și prin promovarea elasticității pielii, vitamina C poate reduce vizibil aspectul liniilor fine și al ridurilor. Utilizarea constantă pe termen lung te poate ajuta să ai un ten mai fin. 

{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.lorealparis.ro/vitamina-c-pentru-ten-beneficii" }

Cum să utilizezi vitamina C pentru ten

Vitamina C Pt Ten

Includerea vitaminei C în rutina de îngrijire a tenului poate fi extrem de benefică. Iată cum să o faci în mod eficient:

Produsele de curățare și demachiere cu vitamina C

Alege un produs de curățare blând cu vitamina C pentru a începe rutina de îngrijire a tenului. Acesta te poate ajuta la eliminarea impurităților și la pregătirea pielii pentru alte produse, dar furnizează și o doză mică de vitamina C.


⏩ Alege gelul de curățare spumant Revitalift Clinical de la L’Oréal Paris, îmbogățit cu vitamina C și acid salicilic, iar tenul tău va deveni mai luminos, cu o textură îmbunătățită.

Ser cu vitamina C pentru ten (sau fiole vitamina C pentru ten)

Fie că vorbim despre ser vitamina C ori fiole vitamina C pentru ten, toate sunt produse cu acțiune puternică, prin intermediul cărora poți aplica direct pe piele o concentrație ridicată din acest compus. Aplică pe pielea curățată în prealabil câteva picături de serum vitamina C. Cel mai bine este să folosești serumul dimineața, urmat de o cremă cu factor de protecție solară.

Cremă de față cu vitamina C

Poți opta pentru produse hidratante sau creme care conțin vitamina C ca unul dintre ingredientele lor active. O cremă de față cu vitamina C poate ajuta la menținerea hidratării la nivelul pielii și oferă beneficii de lungă durată pe tot parcursul zilei sau al nopții.

Măștile cosmetice pentru față

Măștile pentru față cu vitamina C se folosesc săptămânal sau de două ori pe săptămână și sunt tratamente concentrate care pot oferi pielii tale un plus de strălucire și hidratare. 


⏩ Pentru o sesiune SPA la tine acasă, optează pentru masca șervețel cu serum Revitalift Clinical de la L’Oréal Paris, îmbogățită cu vitamina C și acid salicilic, pentru un ten mai luminos.

Vitamina C pentru piele combinată cu alte ingrediente anti aging

Vitamina C poate să funcționeze sinergic cu alte ingrediente pentru îngrijirea pielii care îi sporesc efectele anti-îmbătrânire. Cele mai populare combinații sunt cele cu:

 • vitamina E - aceasta completează acțiunea vitaminei C oferind protecție antioxidantă suplimentară. Împreună, cele două vitamine pot ajuta la neutralizarea unei game mai largi de radicali liberi și la îmbunătățirea sănătății pielii

 • acidul hialuronic - un agent hidratant puternic, acesta poate bloca umiditatea în piele și poate întări structura tenului. Combinația poate fi utilă pentru a îmbunătăți nivelul de hidratare generală și suplețea pielii.

 • retinolul - această formă a vitaminei A este cunoscută pentru proprietățile sale anti-îmbătrânire, inclusiv pentru reducerea liniilor fine și a ridurilor. Atunci când este combinat cu vitamina C, retinolul poate ajuta la gestionarea mai eficientă a semnelor de îmbătrânire.

 • niacinamida - o formă a vitaminei B3, aceasta poate îmbunătăți textura pielii, poate reduce roșeața și poate ajuta la menținerea unei bariere cutanate sănătoase.

{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.lorealparis.ro/vitamina-c-pentru-ten-beneficii" }

Care sunt concentrațiile adecvate de vitamina C pentru ten

Vitamina C Pt Fata

Concentrația de vitamina C din produsele pentru îngrijirea pielii poate varia în funcție de formulele lor. În general, o concentrație de 10% până la 20% de vitamina C este considerată eficientă pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, este important de reținut că produsele cu concentrații mai mari nu vor da neapărat rezultate mai bune și pot irita pielea sensibilă.


Pentru a te asigura că produsele cu vitamina C pe care le folosești sunt sigure și eficiente, încearcă să respecți recomandările de mai jos:

 • testează produsele noi cu vitamina C - acest lucru este valabil, de altfel, pentru majoritatea ingredientelor pentru îngrijirea pielii. Aplică produsul pe o zonă mică de piele, de exemplu, în pliul interior al cotului, pentru a verifica dacă apar reacții adverse sau alergii

 • introdu gradual produsul în rutina de îngrijire - dacă nu ai mai folosit vitamina C, începe cu concentrații mai mici, pe care le vei crește pe măsură ce tenul se obișnuiește cu ingredientul

 • ai răbdare și fii consecventă - pentru a obține cele mai bune rezultate, folosește produsele cu vitamina C în mod constant, de preferat zilnic. Poate dura câteva săptămâni pentru a observa îmbunătățiri semnificative ale aspectului tenului, în funcție de concentrația aleasă.

{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.lorealparis.ro/vitamina-c-pentru-ten-beneficii" }

Ce efecte secundare pot avea produsele cosmetice cu vitamina C

Vitamina C este, în general, un ingredient sigur pentru majoritatea tipurilor de ten. Totuși, este important să fii conștientă de potențialele sale efecte secundare:

 • sensibilizarea tenului - unele persoane pot prezenta iritații ușoare, roșeață sau pot avea o senzație de usturime atunci când folosesc produse cu vitamina C, în special cele cu concentrații mai mari. Începe cu concentrații mai mici și crește-le treptat, pentru a reduce sensibilitatea

 • reacțiile alergice - acestea sunt rare, dar pot apărea. Testează pe o porțiune mică de piele produsele cosmetice noi înainte de utilizare

 • instabilitatea formulei - vitamina C poate fi instabilă și se poate degrada atunci când este expusă la lumină, aer sau căldură. Asigură-te că produsele tale sunt depozitate într-un loc răcoros, întunecat și uscat și că ambalajul este bine închis, pentru a-și menține eficacitatea.

{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.lorealparis.ro/vitamina-c-pentru-ten-beneficii" }

4 mituri comune despre vitamina C pentru îngrijirea pielii

Circulă la nivel general mai multe concepții greșite în ceea ce privește utilizarea vitaminei C pentru îngrijirea pielii. Iată patru dintre cele mai frecvente:

Fals: Vitamina C este eficientă numai în concentrații mari

Adevărat: În timp ce concentrațiile mai mari de vitamina C pot fi eficiente, și cele mai mici pot oferi beneficii semnificative. Cheia este utilizarea constantă pe termen lung a acestui ingredient.

Fals: Vitamina C ar trebui să fie folosită doar dimineața

Adevărat: Vitamina C poate fi folosită atât în rutina de îngrijire a pielii de dimineață, cât și în cea de seară. Cu toate acestea, folosirea ei dimineața poate oferi protecție suplimentară împotriva daunelor UV.

Fals: Toate produsele cu vitamina C sunt la fel

Adevărat: Vitamina C vine în diferite forme, cum ar fi acidul L-ascorbic (vitamina C pură), glucozidul ascorbilic (vitamina CG), palmitatul de ascorbil și fosfatul de ascorbil de magneziu. Eficacitatea acestor forme poate varia, așa că alege mereu produse cu stabilitate și eficacitate dovedite.

Fals: Vitamina C poate șterge imediat ridurile

Adevărat: În timp ce vitamina C poate îmbunătăți textura pielii și reduce aspectul ridurilor în timp, nu este un produs minune. Răbdarea și utilizarea constantă sunt cheia pentru a vedea rezultate.


În concluzie, vitamina C este un ingredient cu efecte spectaculoase asupra pielii, de aceea este recomandat să fie inclusă în ritualul de îngrijire zilnică. Folosită corect, vitamina C te poate ajuta să ai un ten mai luminos și cu o nuanță uniformă, să reduci semnele îmbătrânirii și să-ți menții pielea sănătoasă și cu aspect întinerit. 

Sursa foto: Freepik


Resurse:

https://www.health.harvard.edu/blog/why-is-topical-vitamin-c-important-for-skin-health-202111102635

https://health.clevelandclinic.org/vitamin-c-serum/

 
{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.lorealparis.ro/vitamina-c-pentru-ten-beneficii" }
{ "@context": "http://schema.org", "@type": "BreadcrumbList", "itemListElement": [ { "@type":"ListItem", "position": 1, "item": { "@id": "/", "name": "Acasa" } } , { "@type":"ListItem", "position": 2, "item": { "@id": "https://www.lorealparis.ro/revista-de-frumusete", "name": "Revista de frumusețe" } } , { "@type":"ListItem", "position": 3, "item": { "@id": "https://www.lorealparis.ro/vitamina-c-pentru-ten-beneficii", "name": "Vitamina C pentru ten beneficii" } } ] }