Ce înseamnă mai exact „ingrediente naturale”?

Să fii ecologic este foarte la modă. Produse naturale de îngrijire a pielii, ingrediente pe bază de plante, produse vegetale, produse organice de îngrijire a pielii... Dar putem avea încredere în tratamentele care resping cu dispreț astfel de pretenții la faimă? Să privim cu atenție ...

SFAT
1

Ce înseamnă „natural”?

Nu există linii clare care să definească „natural” atunci când vine vorba despre produsele cosmetice. Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să citim de pe etichete cu lista de ingrediente. Ceea ce este posibil, căci INCI (Nomenclatorul internațional al ingredientelor produselor cosmetice) a prezentat legislația care solicită menționarea tuturor ingredientelor. Prima problemă este că multe ingrediente sunt notate cu denumirea latină. În al doilea rând, un balsam de buze, de exemplu, poate evidenția conținutul său natural de „unt de shea”, dar, la o privire mai atentă, lista ingredientelor dezvăluie prezența unui conservant sintetic.
SFAT
2

Cum stau lucrurile cu denumirea de „organic”?

Definiția termenului de „organic” este de cosmetic produs sau ce implică producția fără utilizarea substanțelor chimice artificiale, a fertilizatorilor și a pesticidelor. În Marea Britanie, căutați logoul COSMOS Organic sau al Soil Association. Primul este un standard european, format atunci când s-au asociat Soil Association, BDIH, Cosmebio, Ecocert și ICEA. Ecocert a fost primul organism de certificare care a dezvoltat standarde pentru produse cosmetice ecologice și organice.  Pe scurt, produsele organice de îngrijire a pieii trebuie să conțină minimum 95% ingrediente naturale, din care 95% trebuie să fie de origine organică. Cu minimum 10% ingrediente organice certificate în produs.
SFAT
3

Conservanții și produsele organice de îngrijire a pielii

Produsele de frumusețe conțin adesea apă - creme, loțiuni, lapte - prin urmare trebuie protejate de aer, bacterii și poluare. Există o mulțime de conservanți sintetici care previn deteriorarea produselor cosmetice, dar nu toată lumea este fanul acestora. Produsele organice de îngrijire a pielii nu conțin conservanți sintetici și trebuie să utilizeze echivalentul natural al acestora. Acest lucru înseamnă că ele pot conține substanțe parfumate sau uleiuri esențiale care pot cauza reacții alergice. O mică doză de alcool este o alternativă fără chimicale, mai ales dacă are origine vegetală - de exemplu grâul fermentat. Grâul fermentat este o opțiune prietenoasă cu pielea, dacă avem în vedere faptul că expunerea repetată sau pe termen lung la conservanți sintetici poate reprezenta un risc pentru sănătate. Partea proastă este că mulți producători încearcă să ne convingă că produsele lor sunt complet „naturale”, prin etichete istețe care evocă lumea naturală. Numele de produse amăgitoare și publicitatea isteață sunt instrumente de marketing bine-cunoscute. Termeni ca „verde” și „pur” sunt aruncate cu ușurință, dar tot mai mulți dintre noi învățăm să eliminăm vinovații.