Rutina de îngrijire a tenului în timpul primăverii: de la hidratare adecvată la protecție solară

 
În acest articol vei descoperi
 1. De ce să-ți schimbi rutina de îngrijire a tenului în timpul primăverii
 2. Cum să îngrijești tenul normal în timpul primăverii
 3. Cum să îngrijești tenul gras și mixt la debutul sezonului cald
 4. Care este rutina de îngrijire a pielii mature în timpul primăverii
 5. Cum îngrijești pielea uscată sau sensibilă în timpul primăverii
Fiecare anotimp vine cu propriile sale provocări și oportunități pentru sănătatea organismului, iar modificarea obiceiurilor legate de stilul de viață poate juca un rol esențial în menținerea bunăstării noastre. Deși aspectul tenului nu se schimbă radical de la un sezon la altul, acesta poate deveni mai sensibil la diverși factori externi și interni, de la variațiile de temperatură la radiațiile ultraviolete și schimbările hormonale. Prin adaptarea rutinei de îngrijire în funcție de sezon și prin folosirea unor produse pentru ten adecvate, putem ameliora aspectul acestuia și putem să-i menținem sănătatea pe tot parcursul anului. Descoperă în cele ce urmează cum să-ți îngrijești tenul în timpul primăverii, ținând cont de tipul și nevoile acestuia, dar și de vârstă.
{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.lorealparis.ro/rutina-de-ingrijire-a-tenului-in-timpul-primaverii" }

De ce să-ți schimbi rutina de îngrijire a tenului în timpul primăverii

Definit ca un anotimp al reînnoirii, primăvara este, de asemenea, momentul ideal pentru a modifica rutina de îngrijire a tenului, indiferent dacă acesta este gras, normal, uscat sau matur. Unul dintre principalele motive pentru care este recomandat acest lucru este acela că, odată cu instalarea primăverii, temperaturile încep să crească, iar nivelul de umiditate al aerului poate varia. Tenul poate reacționa diferit, în încercarea de a se adapta la aceste schimbări. Iarna, aerul este mai uscat și mai rece, ceea ce poate duce la uscarea excesivă a tenului. În plus, temperaturile scăzute pot slăbi bariera cutanată, iar tenul poate să devină nu doar mai uscat, ci și mai sensibil. Prin urmare, în timpul iernii, este recomandată folosirea de produse hidratante și hrănitoare cu textură mai densă, pentru a proteja tenul de uscăciune și de daunele cauzate de factorii de mediu.


Pe de altă parte, primăvara, tenul poate fi mai predispus la excesul de sebum și la înfundarea porilor, din cauza umidității crescute a aerului și a transpirației accentuate de temperaturile mai ridicate. Rutina de îngrijire în timpul primăverii trebuie să includă curățarea profundă cu produse potrivite și echilibrarea producției de sebum, pentru a menține tenul curat și strălucitor și a reduce riscul de imperfecțiuni și erupții cutanate. De asemenea, este important să nu neglijăm etapa de hidratare a tenului, însă cu produse cu textură mai lejeră decât cele folosite în timpul iernii. Acum este momentul să optezi pentru formule ușoare, care hidratează pielea, fără a înfunda porii. 


⏩ Alege serumul și cremele de zi și de noapte din gama Revitalift Filler [+Acid hialuronic] de la  L'Oréal Paris, pentru un ten mai tonifiat și mai ferm și hidratat timp de 48 de ore. Gama conține o concentrație mare de acid hialuronic și fibroxyl, utile pentru redobândirea elasticității, volumului și fermității pielii.


Nu în ultimul rând, odată cu intensificarea puterii soarelui, protecția solară, o etapă de îngrijire esențială, de altfel, pe tot parcursul anului, devine și mai importantă. Este recomandat să folosești un produs de protecție solară cu spectru larg, cu un SPF adecvat, pentru a proteja tenul de daunele cauzate de radiațiile UV, dar și pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii.


{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.lorealparis.ro/rutina-de-ingrijire-a-tenului-in-timpul-primaverii" }

Cum să îngrijești tenul normal în timpul primăverii

Ingrijirea Tenului Normal

Deși acest tip de ten se confruntă cu mai puține probleme legate de schimbarea anotimpurilor, are totuși nevoie de o rutină de îngrijire adaptată noilor factori climatici și de mediu. Pune accentul pe:

 • curățarea tenului în profunzime, dar cu produse cu acțiune delicată, schimbând, de exemplu, loțiunea demachiantă mai densă cu una cu textură mai ușoară sau cu o apă micelară

 • exfolierea moderată, care ajută la îndepărtarea celulelor moarte, oferind tenului un aspect mai luminos și uniform. Poți alege un exfoliant pe bază de enzime, de alfa-hidroxi acizi, precum acidul glicolic, sau mecanic, ce conține particule fine, de exemplu, sâmburi de struguri sau de caise, care să nu agreseze tenul

 • hidratarea cu un produs cu textură mai ușoară, care nu încarcă sau îngrașă tenul. Alege o cremă de față care să conțină acid hialuronic, ce posedă excelente proprietăți de hidratare

 • protecția solară, cu un produs cu SPF de minimum 30, pe care să îl aplici pe față ori de câte ori ieși din casă. Combină crema cu SPF cu un serum cu vitamina C, pentru a proteja eficient tenul de daunele provocate de radicalii liberi. Totuși, dacă ai inclus și acidul glicolic în rutina de îngrijire, nu îl folosi în același timp cu serumul cu vitamina C, pentru a nu irita suplimentar tenul. Optează pentru folosirea acidului glicolic seara și a vitaminei C dimineața.


Completează rutina de îngrijire cu măști pe care să le aplici de două-trei ori pe săptămână. Pentru hidratare ușoară și echilibrată, folosește măști cu ingrediente precum acidul hialuronic, apa de trandafir sau extractul de castravete. Măștile care conțin vitamina C pot ajuta la revigorarea tenului tern, iar cele cu peptide sunt utile pentru regenerarea celulară și întărirea barierei cutanate.
{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.lorealparis.ro/rutina-de-ingrijire-a-tenului-in-timpul-primaverii" }

Cum să îngrijești tenul gras și mixt la debutul sezonului cald

După cum am menționat anterior, variațiile de temperatură și umiditate au un impact semnificativ asupra tenului, în special a celui gras. Căldura poate stimula producția de sebum, ceea ce poate agrava problemele legate de imperfecțiuni, dar și de efectul excesiv de strălucire. Creșterea nivelului de umiditate poate cauza înfundarea porilor și favoriza proliferarea bacteriilor, ceea ce poate duce la apariția acneei și a altor probleme cutanate. Dacă ai tenul gras, este recomandat, deci, să optezi pentru creme hidratante ușoare, non-comedogenice (care nu înfundă porii) și care să nu conțină uleiuri, pentru a nu încărca pielea. 


O atenție deosebită trebuie să fie acordată etapei de curățare, pentru a elimina excesul de sebum, impuritățile și celulele moarte. Însă este important să eviți produsele de curățare care conțin substanțe agresive, ce pot perturba echilibrul natural al tenului și pot stimula în exces producția de sebum. Folosește produse de curățare ușoare, pe bază de ingrediente naturale, precum argila și cărbunele activ, care curăță în profunzime tenul fără a-l usca. Curăță fața doar de două ori pe zi, dimineața și seara, pentru a-l menține curat și proaspăt.


Totodată, o dată sau de două ori pe săptămână, este recomandat să exfoliezi tenul, pentru a elimina celulele moarte și a desfunda porii. Folosește exfolianți pe bază de acizi alfa-hidroxi (AHA) sau beta-hidroxi (BHA), care elimină delicat impuritățile, fără a agresa pielea și nu exagera cu această procedură, pentru a nu irita tenul. 


Dacă suferi de probleme specifice ale pielii, de exemplu, puncte negre sau acnee, primăvara poate fi momentul ideal pentru a gestiona aceste probleme. Folosește serumuri sau tratamente specifice, cum sunt cele care conțin acid salicilic, niacinamidă și zinc, pentru a trata aceste probleme și a avea un ten cu aspect mai uniform și mai sănătos.


{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.lorealparis.ro/rutina-de-ingrijire-a-tenului-in-timpul-primaverii" }
Ten Gras Sau Mixt

Expunerea la radiațiile UV poate agrava acneea și imperfecțiunile. Explicația este aceea că aceasta contribuie la eliminarea uleiurilor naturale din piele, care reacționează prin creșterea producției de sebum. Tenul gras este în mod special afectat, de aceea este foarte important să alegi formule de protecție solară adecvate, ușoare, non-grase și non-comedogenice. 


Tenul mixt se poate confrunta cu aceleași probleme ca cel gras, cu deosebirea că acestea pot fi concentrate mai ales în zona T a feței (frunte, nas, bărbie). În acest caz, pentru zonele cu probleme poți adopta aceleași etape de îngrijire ca în cazul tenului gras. Pe restul feței poți să folosești produse adaptate, nutritive sau hidratante, în funcție de tipul de ten, normal sau uscat. 


Completează rutina de îngrijire cu măști purificatoare, care conțin ingrediente precum argilă, cărbune activ sau acid salicilic. Aceste măști vor ajuta la controlul excesului de sebum și la deblocarea porilor, lucru deosebit de important când temperaturile încep să crească. De asemenea, în cazul tenului mixt, măștile pe bază de ingrediente precum aloe vera, castravete sau ceai verde pot ajuta la calmarea zonelor uscate, în timp ce reglează producția de sebum în regiunile grase.
{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.lorealparis.ro/rutina-de-ingrijire-a-tenului-in-timpul-primaverii" }

Care este rutina de îngrijire a pielii mature în timpul primăverii

Primăvara este un moment propice pentru a revitaliza tenul matur, care se poate confrunta în această perioadă cu aspectul tern, lipsa de hidratare și riscul de daune provocate de expunerea la soare, de exemplu, hiperpigmentarea sau adâncirea ridurilor, pe fondul scăderii elasticității și fermității pielii. 


⏩ Încearcă produsele din gama Bright Reveal de la  L'Oréal Paris, dacă te confrunți cu problema petelor pigmentare. Formulată cu niacinamidă, un ingredient excelent pentru reducerea aspectului petelor pigmentare, cauzate de acnee, îmbătrânire sau expunerea la soare, Bright Reveal este o rutină de îngrijire completă, care include gel de curățare, exfoliant, cremă hidratantă și serum, oferind tenului un aspect mai luminos și uniform


Prin urmare, este recomandată modificarea rutinei de îngrijire, pentru a răspunde nevoilor specifice ale tenului matur:

 • hidratarea intensă și protecția solară - similar celorlalte tipuri de ten, în timpul iernii, pielea matură are tendința de a deveni mai uscată și mai sensibilă, din cauza temperaturilor și umidității scăzute. Primăvara, cremele de față trebuie să aibă o textură mai lejeră, dar care să ofere hidratare profundă și protecție solară adecvată, cu un SPF de minimum 30. Și, pentru că tenul matur are nevoie de un impuls suplimentar privind nutriția și repararea, pentru a face față factorilor de stres externi și a-și menține aspectul tânăr și sănătos, poți completa acțiunea cremei antirid sau anti aging cu serumuri bogate în ingrediente care ajută  la revitalizarea lui, precum retinolul, peptidele, ceramidele, vitamina C
{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.lorealparis.ro/rutina-de-ingrijire-a-tenului-in-timpul-primaverii" }
Ingrijirea Tenului Matur
 • curățare delicată și exfolierea moderată - transpirația și acumularea de impurități pot înfunda porii și pot oferi tenului matur un aspect tern. Folosește zilnic un produs de curățare delicat, care să elimine impuritățile fără a usca sau irita tenul, iar, săptămânal, un exfoliant care să ajute la îndepărtarea celulelor moarte, la stimularea regenerării celulare și, implicit, la îmbunătățirea texturii și nuanței pielii

 • protecție împotriva factorilor poluanți și de stres, care pot agrava sensibilitatea și accentua procesul de îmbătrânire a pielii. Folosirea produselor de îngrijire a pielii care conțin antioxidanți și ingrediente anti-poluare poate susține funcția de bariera cutanată a pielii. 


Completează rutina de îngrijire a tenului matur cu măști antirid bogate în antioxidanți și ingrediente hrănitoare, precum vitamina C, retinolul sau peptidele. Aceste măști, folosite de două-trei ori pe săptămână, vor ajuta la stimularea regenerării celulare, la reducerea aspectului ridurilor și la îmbunătățirea elasticității pielii.


{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.lorealparis.ro/rutina-de-ingrijire-a-tenului-in-timpul-primaverii" }

Cum îngrijești pielea uscată sau sensibilă în timpul primăverii

Primăvara este momentul propice pentru a revigora pielea, însă, pentru persoanele cu tenul sensibil, această tranziție poate fi mai delicată. Schimbările climatice și de mediu din timpul primăverii pot afecta tenul sensibil, inclusiv prin exacerbarea roșeții, a iritațiilor și a uscăciunii. De asemenea, alergenii și substanțele poluante din aer pot agrava problemele pielii sensibile. Prin urmare, dacă ai tenul sensibil, este important să modifici rutina de îngrijire, pentru a proteja și a calma pielea. Aceasta trebuie să includă:

 • hidratare și protecție solară - primăvara, expunerea la soare poate crește riscul de arsuri și alte daune ale pielii. Folosește o cremă hidratantă hipoalergenică ușoară, care să mențină umiditatea în piele, dar și să ofere protecție solară adecvată, cu SPF de cel puțin 30

 • curățare delicată - optează pentru un produs de curățare delicat, fără parfum sau alcool, pentru a elimina impuritățile, fără a irita sau a usca excesiv pielea

 • exfoliere moderată - acest pas este util pentru îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și menținerea unui aspect luminos și sănătos. Însă este recomandat să exfoliezi tenul sensibil doar o dată pe săptămână, folosind produse pe bază de enzime vegetale, pentru a evita iritațiile

 • folosirea de produse de îngrijire a tenului care conțin ingrediente calmante și antiinflamatoare - aloe vera, glicerina ori untul de shea se numără printre ingredientele care  pot ajuta la calmarea și la reducerea iritațiilor și a roșeții asociate cu pielea sensibilă în timpul primăverii. Dacă ai pielea uscată sau sensibilă, poți lua în considerare adăugarea unei etape suplimentare de hidratare, de exemplu, cu ajutorul unui ulei facial sau al unei măști hidratante de noapte, pentru a menține tenul catifelat și bine hrănit. De asemenea, pentru a reda tenului luminozitatea, folosește produse cu antioxidanți precum vitamina C, dar și E. 

 • protecția împotriva alergenilor - pentru că primăvara este un sezon asociat cu alergii pentru multe persoane, dacă este și cazul tău, evită contactul cu alergenii cunoscuți, de exemplu, polen și praf, și poartă haine care acoperă pielea, pentru a reduce expunerea la minimum.


Completează rutina de îngrijire a tenului cu măști hidratante și calmante, care conțin ingrediente ca acidul hialuronic, aloe vera, mușețelul, ovăzul coloidal sau ulei de argan. Măștile nu trebuie să conțină ingrediente iritante precum parfumuri sau coloranți artificiali.


Schimbările sezoniere pot avea un impact semnificativ asupra stării de sănătate și aspectului tenului. Prin adoptarea unor metode și produse de îngrijire care să ajute tenul să se adapteze acestor schimbări, poți avea o piele sănătoasă și luminoasă nu numai în timpul primăverii, ci pe tot parcursul anului.

Sursa foto: Freepik


{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.lorealparis.ro/rutina-de-ingrijire-a-tenului-in-timpul-primaverii" }
{ "@context": "http://schema.org", "@type": "BreadcrumbList", "itemListElement": [ { "@type":"ListItem", "position": 1, "item": { "@id": "/", "name": "Acasa" } } , { "@type":"ListItem", "position": 2, "item": { "@id": "https://www.lorealparis.ro/revista-de-frumusete", "name": "Revista de frumusețe" } } , { "@type":"ListItem", "position": 3, "item": { "@id": "https://www.lorealparis.ro/rutina-de-ingrijire-a-tenului-in-timpul-primaverii", "name": "Rutina de ingrijire a tenului in timpul primaverii" } } ] }